כאשר אנו מגיעים לחנות תכשיטים בכדי לרכוש טבעת אירוסין או כל תכשיט יהלום אחר, בדרך כלל איננו מודעים לכל הפרמטרים המעידים על איכות היהלום או לדרך התנהלות תהליך הרכישה עצמה. אנו נוטים לסמוך על המידע שהמוכר בחנות מספק לנו, אך לא תמיד הוא מציין את המידע הנחוץ והרלוונטי לנו בתור הקונים. כחלק מהמשימה שלנו – שקיפות מול הלקוח, אספנו עבורכם מידע שיעזור לכם להבין יותר איך תעשיית תכשיטי יהלומים עובדת ולעזור לכם לעשות את הקנייה הטובה ביותר.

“שימו לב שכמעט ואין תחום צריכה בו ניתן לרמות צרכנים חסרי ידע כמו בתחום צריכת תכשיטי היהלומים. כל אחד מאיתנו עלול לקנות זירקון או יהלום מטופל, במחיר של יהלום טבעי מבלי להיות אפילו מודע לכך.”
ישנם שלושה פרמטרים חשובים שכדאי לבדוק לפני רכישת תכשיט יוקרה משובץ יהלום
תעודות גמולוגיות, שמירת ערכו העתידי של היהלום
ומדיניות החזרות ומבצעים
תעודה גמולוגית
תעודה גמולוגית היא בעצם תעודת הזהות של היהלום והפרמטר החשוב ביותר שיש לקחת בחשבון כשמדובר בתכשיט משובץ יהלומים (במיוחד יהלומים במשקל מעל 0.3-0.5 קאראט). מאחר ומדובר באבן יוקרתית שמחירה יקר, לתעודה הגמולוגית יש חשיבות גבוהה. כל אחד מאיתנו עלול לקנות זירקון או יהלום מטופל במחיר של יהלום טבעי מבלי להיות מודע לכך, התעודה הגמולוגית נועדה להבטיח שדבר כזה לא יקרה. תעודה אשר מונפקת כדין וכחוק על ידי מכון גמולוגי מוכר מהווה אסמכתא לגיטימית לתכשיט שלכם ובעיקר אסמכתא לכך שקיבלתם תמורה מלאה בעד העלות ששילמתם.
התעודה מכילה את דירוג כל הפרמטרים החשובים ביהלום, סוג אבן – יהלום טבעי, יהלום מטופל, אבן חן וצורת היהלום, מידות, משקל, ניקיון, צבע ורמת החיתוך. הבסיס לקביעת מחירו של היהלום הינו בהתאם לתעודה הגמולוגית אותה הוא נושא. לדוגמא: יהלום בעל תעודת GIA שווה 100%, אך אותו יהלום בעל תעודה של EGL ישראלי יהיה שווה 50%, אותו יהלום עם תעודה HRD יהיה שווה 80% (ראו בתמונה). לשאר התעודות לא מייחסים חשיבות במסחר, אלא בודקים את האבן לגופה. כלומר מהימנות מנפיק התעודה קובעת מאוד את מחיר היהלום.

בנוסף בתעודה קיימים פרמטרים מתקדמים על היהלום:
פוליש – מדרג את רמת הצחצוח של המשטחים השונים של היהלום. סימטריה – מגדיר את רמת הסימטריה של חיתוך היהלום. אחוז העומק – מגדיר את עומק היהלום כאחוזים מהקוטר. גודל הלוח – מגדיר את המשטח העליון של היהלום כאחוזים מהקוטר. עובי ההיקף – מגדיר את עובי הרצועה בצד היהלום. Culet – מגדיר את עוקץ היהלום והמרכוז הסימטרי שלו. פלורסנטיות – מהי רמת הפלורסנטיות של היהלום. לעיתים המעבדה מוסיפה הערות על היהלום בטופס.

דוגמה: תעודה גמולוגית GIA
קיימות בעולם מספר מעבדות גמולוגיות מוכרות, שהן: GIA , IGL, IGI, EGL ,AGS ,HRD. מומלץ להסתמך רק על תעודות שהופקו על ידי מעבדות אלה. בורסת היהלומים ומפקח יהלומים מטעם בורסת היהלומים מפקחים כיום על מעבדות אלו ודירוג היהלומים שהן נותנות.
סוגי תעודות גמולוגיות:
1. Gemological Institute of America Inc – GIA
ישנן מספר מעבדות גדולות המובילות את שוק היהלומים העולמי. הגדולה שבהן הינה המעבדה הגמולוגית GIA עם שתי סניפים ראשיים בניו-יורק ובלוס אנג’לס וסניפים קטנים בפריסה ארצית ברחבי העולם. GIA הינה מעבדה ללא מטרות רווח ותעודותיה נחשבות ליקרות ביותר בשוק. מכיוון שבדיקות GIA הן מהמחמירות ביותר, לעיתים תהליך בדיקת יהלומים מסוימים עלול להימשך למעלה משנה. ההגדרות הן מחמירות מאוד ולכן כל בורסות העולם מסתמכות על תעודות אלו. באבנים מתחת ל- 1 קראט, המכון הגמולוגי האמריקני G.I.A חורט בחריטת ליייזר מספר על דופן היהלום. החריטה הינה בגדר חובה ולא ניתן לקבל תעודה בלעדיה. את החריטה ניתן לראות במיקרוסקופ בהגדלה של פי 15. המספר המוטבע ביהלום צריך להתאים למספר הרשום בתעודה, זו הדרך היחידה בה הקונה יכול לוודא שהיהלום שמציעים לו מתאים לתעודה. חריטה זו לא קיימת במכונים אחרים, או אם היא קיימת הרי שהיא נעשית לבקשת הלקוח ולא מהמכון, זאת בניגוד ל- G.I.A שמחייב חריטה ולא מנפיק תעודה ללא חריטת המספר. ברומרו כל היהלומים מגיעים עם תעודת GIA כסטנדרט.
2. AGS
תעודה המשרתת את איגוד התכשיטנים האמריקאי. נחשבת לתעודה טובה בארה”ב בלבד. אין ביקוש רב לתעודה מחוץ לארה”ב.
3. IGL/EGL European Gemological Lab | International Gemological Lab
מעבדות נוספות הן EGL | IGL. מעבדות אלו ידועות ברמת דיוק גבוהה בכל הנוגע לקביעת צבע היהלום וניקיון היהלום. יתרונות מעבדות אלו הוא פריסתן ברוב מרכזי סחר היהלומים בעולם ונגישותן.
4. International Gemological Institute – IGI
בהודו ובמזרח נהוג להשתמש בתעודות : HRD | IGI מכיוון שבשווקי המזרח נוהגים לרכוש יהלומים ברמות ניקיון גבוהות ובצבעים נמוכים מאוד (J – Z), הוקמו מעבדות אשר מתמחות בדירוג יהלומים בצבע נמוך וברמות ניקיון גבוהות ומעבדות אלו הן סמכות עליונה בתחום סיווג היהלומים בצבעים הנמוכים.
למה תעודת GIA עדיפה על תעודות אחרות?
התעודה של המכון הגמולוגי האמריקני – המוביל בעולם והמקובל ביותר בארץ ובעולם.
דירוג ה- GIA מחמיר מאוד, כך שיהלומים עם דירוג זה הם היקרים ביותר בהשוואה לתעודות של מכונים אחרים. במידה ויש לכם יהלום בעל תעודה גמולוגית אמריקאית GIA – הוא מקבל ערך רב ומחיר, כך שתמיד אפשר למכור אותו בבורסת היהלומים או דרך חנות התכשיטים. בכל מה שנוגע למכירת תעודות יש להבהיר שהתעודה הנסחרת ביותר בבורסת היהלומים בארץ ובעולם היא תעודת GIA. כל שאר התעודות לא נסחרות בבורסה ואין להן ערך מסחרי, למעט תעודת E.G.L שנסחרת מעט מאוד וכמובן נסחרת בפרמיה נמוכה ב- 50% מאבן עם תעודת GIA. רוב המומחים והיועצים בתחום ממליצים על תעודת GIA בלבד.
טיפים לקניית תכשיטים משובצי יהלומים
אין להסכים לתעודה שהיא לא מהמכונים המוכרים. אם מציעים לכם תעודה מטעם החנות – כנראה מדובר בתעודה ללא ביקורת וכנראה מנסים למכור לכם תכשיט באיכות ירודה ובמחיר גבוה מערכו האמיתי.
הערכת גמולוג מקצועי או יועץ תכשיטים לגביי כל יהלום היא מומלצת, אך היא בהחלט לא קובעת את ערך היהלום. רק מכון גמולוגי רשמי יכול לתת לכם את ערך היהלום האמיתי בתעודה מקורית. אין תעודה – לא קונים!
חשוב מאוד לדעת מה ההבדלים בין המכונים הגמולוגים השונים והתעודות שהם מנפיקים. ככל שתנאי בדיקת המכון נוקשים יותר – כך ערכו ומחירו של היהלום בעל התעודה מטעם אותו מכון, יהיה גבוה יותר.
שמירת ערכו העתידי של היהלום

חשוב מאוד שיהלום שנקנה ישמור על ערכו גם בעתיד. נושא זה חשוב בעיקר כשמדובר בטבעות אירוסין או תכשיטי יוקרה משובצים ביהלומים. בדרך כלל זוגות צעירים רוכשים יהלום קטן יותר בטבעת בשל תקציב נמוך. אין שום בעיה באבן קטנה המתאימה לגיל צעיר, אך ככל שמתקדמים בגיל, ישנה סיבה מוצדקת לשידרוג היהלום ליהלום גדול יותר בהתאם לגיל. התהליך הוא כזה: בתחילה מגיעים לחנות התכשיטים (רצוי שזו תהיה אותה חנות בה רכשתם את התכשיט), ולאחר מכן מקבלים זיכוי על היהלום הקטן ומשלימים את ההפרש במחיר היהלום הגדול והמשודרג.
מאחר שרמת המסחר ביהלומים קטנים (עד 0.5) נמוכה יחסית לעומת מסחר באבנים גדולות (מעל קאראט), רצוי שאיכותו של היהלום הקטן שיש ברשותכם תהיה מעולה, אחרת או שלא תקבלו זיכוי בכלל (קורה פעמים רבות) או שיציעו לכם זיכוי של שליש בלבד מהמחיר ששילמתם בעבורו במקרה הטוב ביותר. בשל כך, אנו ממליצים לא להתפשר ולקנות אך ורק יהלום (יהלום מרכזי) בעל תעודת GIA. כמו-כן לא להתפשר על רמת ליטוש היהלום, רצוי ללכת על רמת ליטוש “טובה מאוד” ומעלה, ברמות צבע “G-D” ובניקיון “VS” ומעלה. אבן כזו תשמור על ערכה לאורך זמן וכך תוכלו לקבל עליה זיכוי ראוי בכל חנות תכשיטים מכובדת מכיוון שיהיה ניתן למכור אותה שוב או אפילו לסחור בה בבורסה, זאת בניגוד לאבנים אחרות ללא תעודה, שמאבדות מערכן ומחירן מיד לאחר יציאתכם מחנות התכשיטים, בדומה למכוניות יוקרה. הגודל הממוצע של יהלום מרכזי עבור טבעת אירוסין בישראל הוא 0.5-0.4 קאראט, והוא גם נחשב לגודל מינימלי שאינו דורש שדרוג עתידי. אנו ממליצים לרכוש יהלום בגודל שאינו נמוך מהממוצע על מנת לצמצם הסתברות לשדרוג עתידי. בנוסף חשוב לדעת שיהלומים קטנים מ-0.1 קראט משמשים לקישוט בלבד של התכשיט והם לא בעלי ערך עתידי.
החזרות ומבצעים
במידע והטבעת לא תתאים לכם מכל סיבה שהיא, יש לבדוק היטב את מדיניות ההחזרות של חנות התכשיטים בה אתם מתכוונים לרכוש את הטבעת. במידה ומדובר בחנות מקומית ללא תקנון כתוב באתר, חובה לוודא טרם התשלום באשראי, שניתן להחזיר את הטבעת לפחות תוך 14 ימי עבודה על מנת לקבל זיכוי כספי מלא. בענף תכשיטי היהלומים יש לעיתים מבצעים, אך אין מבצעי ענק ויש להיזהר מחנויות המציעות לכם מבצעים מוגזמים כגון 80% הנחה או 1+1. לרוב מבצעים אלו באים לידי ביטוי במחיר מנופח מלכתחילה או שגרוע מכך, יהיה מדובר בתכשיט משובץ יהלום ללא תעודה, שלא תואם את ערכו האמיתי.
השאר תגובה
You must be logged in to post a comment.